RFSU Graviditetstest

Det finns ett flertal olika tillverkare av graviditetstest och ett av de mer populära test som du hittar i Sverige är graviditetstesten från RFSU. RFSU har två olika graviditetstest, ett vanligt och ett 'testa tidigt'-graviditetstest.

RFSU Graviditestest, testa tidigt

Med RFSU's testa tidigt graviditetstest kan du testa dig mellan 6 till 15 dagar efter befruktning. Med andra ord ungefär en vecka före din förväntade mens. Detta graviditetstest har en säkerhet på 99% och är av samma typ som används hos gynekologer och barnmorskor. Man kan testa sig genom att antingen samla urin i en ren bägare och doppa teststickan i urinet, eller genom att urinera direkt på teststicken. Fullständig bruksanvisning hittas på RFSU's hemsida.

Vanligt Graviditetstest från RFSU

Med det vanliga graviditetstestet från RFSU kan du testa dig från den dag då du förväntar dig din mens. Detta graviditetstest ger en säkerhet på 99,9% och är av samma typ som används av gynekologer och barnmorskor, precis som testet ovan. Till skillnad från RFSU's 'testa tidigt'-test ska detta graviditetstest enbart testat genom att doppa teststickan i en bägare av urin, och ska alltså inte urineras på direkt. I det stora hela ska båda testerna hanteras på samma vis, men vissa små detaljer skiljer så var noga att läsa bruksanvisningen till just det test du bestämt dig för att köpa.

Rent generellt kostar graviditetstest från RFSU lite mer än de billigare du hittar på nätet och det som brukar skilja dyrare test från de billigare är främst hur noggrant testet kan detektera hCG i ditt urin. (Vill du veta mer om hur ett graviditetstest fungerar kan du läsa mer om det här) Med de bättre testen, som till exempel de från RFSU, kan du få resultat på huruvida du är gravid tidigare än de andra.

RFSU rekommenderar att man gör testet på morgonen med det urin man ackumulerat under natten då detta är koncentrerat och enklare att upptäcka ämnet hCG från. Rent generellt ska man inte dricka mycket timmarna före man gör testet. Inte heller ska man gå på toa de närmsta timmarna före man testar sig. Detta just för att man inte ska spä ut halten av hCG då det blir svårare för testet att detektera ämnet.

En annan fördel med RFSU graviditetstest är att de är enklare att få tag på. De säljs förutom på apoteket även i större mataffärer och på bensinmackar.